Holmlia Open 2019

I dag var vi på besøk på Holmlia skole, og her fikk vi se en skole som virkelig brenner for sjakk! Holmlia er en av få skoler i landet som har sjakk som valgfag, noe de har fått til gjennom målrettet arbeid fra et knippe sjakkinteresserte lærere. Alt startet med at de begynte å sette ut sjakkbrett i kantinen, og etter å ha sett hvor stor pågangen her var, måtte de sette ut flere og flere brett helt til de hadde 20 brett stående der permanent!

Dette viste tydelig at sjakkinteressen blant elevene var stor og på bakgrunn av dette fikk de, til stor glede for elevene, opprettet sjakk som et valgfag på skolen. Vi har for øvrig også vært på besøk på Holmlia tidligere, i anledning en lagsjakkturnering mellom flere ulike skoler som de arrangerte i vår. Den gang spilte Olga simultansjakk mot elevene fra de to finalelagene, Holmlia og Skullerud, og i dag var det flere av dem som kjente oss igjen og ønsket en omkamp, noe vi selvfølgelig måtte takke ja til. Noen lynsjakkpartier mellom rundene ble det tid til, og det var gledelig å se at de husket oss fra i vår.

Det var imidlertid ikke bare elever og lærere ved Holmlia som gjorde dagens turnering ekstra spesiell. I dag hadde vi nemlig også besøk fra to journalister fra fransk tv, som er i byen for å lage en reportasje om den økende sjakkinteressen i Norge. De var tilstede gjennom hele turneringen og filmet partiene, samtidig som de intervjuet noen av elevene på engelsk. Elevene fikk altså muligheten til å vise at de ikke bare er dyktige i sjakk, men også i engelsk! Det er morsomt å se at andre land fatter interesse for den pågående sjakksatsningen i norske skoler, og det tyder på at det er mye som gjøres riktig.

Turneringen i seg selv ble også en stor suksess, med mange spennende partier og stort engasjement. Naturlig nok var det elevene med sjakk som programfag som dominerte resultatlisten til slutt, og vi merket at tiden på sjakklinjen hadde gjort dem godt, da nivået i dagens turnering var merkbart høyere enn sist gang vi var på besøk. Det gledet imidlertid både oss og lærerne ved skolen at det ikke bare var elevene som hadde sjakk som programfag som deltok, men også andre elever som ikke var like rutinerte. Det er alltid hyggelig å se at nye elever prøver seg selv om de ikke har all verdens erfaring, og vi håper at slike turneringer kan være med på å vekke en ekstra interesse.

Etter endt turnering stod vi igjen med to elever fra hvert trinn, som tydelig var fornøyd med å ha kvalifisert seg til finalen. Vi gleder oss til å følge dem videre, og ønsker både dem og skolen lykke til med sjakkundervisningen fremover.

RESULTATER