Tactics: Tricks of the Tribes

 Pris: 1 hefte, kr 90,-. Komplett 8 hefter, kr 500,-

Bestilling foregår med å sende mail til Olga: olga@stormester.no

 

Matt i ett trekk


Sjakk handler om å ta motstanderens konge. Du har kanskje lært at brikkene har verdi, men den aller viktigste er kongen. Fanger du den, spiller det ingen rolle hvordan det står til på resten av brettet. 

Kunsten å sette matt er viktig. I dette heftet har vi samlet ne rekke oppgaver der du skal sette sjakk matt i ett trekk.

   
  Matt i to trekk


Sjakk matt er det endelige målet for et sjakkparti. som regel vil motstanderen kjempe i mot med nebb og klør for å unngå å bli matt, men noen ganger er det håpløst. 

I oppgavene i dette heftet er utfordringen å tvinge motstanderens konge i sjakkmatt på presist to trekk. 

   

Binding

Det er mange brutale begreper i sjakk. Dette heftet handler om binding, og vi ser kanskje for oss en stakkar bundet fast i en totempel klar for grilling eller en fangevokter som har blitt bundet av en innbruddstyv. 

Men under sjakkpartiet kan en brikke være bundet. Dette kan være alvorlig nok. En binding oppstår når en brikke ikke kan flytte seg uten å skape trøbbel for en annen brikke som står bak. 

   

Dobbeltangrep

Et dobbeltangrep er veldig effektivt i sjakk. Får man inn et slag mot kongen, er jo det greit nok. Det er kongen sjakk virkelig handler om. Et enkelt angrep mot kongen holder.

Men som regel er det et stykke dit. Man må gjerne gjøre en del forarbeid før man kan krone verket med å fange motstanderens konge. Et dobbeltangrep er et veldig nyttig og vanlig virkemiddel og kan utføres av alle brikkene på brettet. Også kongen kan gjøre et dobbeltangrep. 

Som regel handler dobbeltangrep om å vinne materiell. Man truer to brikker samtidig, og da er det ikke lett for motstanderen å holde fortet samlet. 

   

Avledning

Det er mange måter å avlede sine motstandere på. Man kan for eksempel sparke han eller henne i foten og gjøre han eller henne skikkelig forbannet, og det vil sikkert fungere fint. Eller man kan smelle til med et lokk slik at motstanderen ramler av stolen i forfjamselse.

Men ute på brettet derimot er det bare å boltre seg i avledningsmanøvre. Man kan avlede en brikke som forsvarer kongen eller man kan avlede en brikke for å vinne materiell. Brikken som blir avledet vil rett og slett bli overbelastet. Den får for mange oppgaver, og da vil det bli for mye.

   

 

Avdekker

Avdekning handler om å flytte et eller annet slik at utsikten fra noe som står bak åpner seg. 

Det finnes ulike varianter av avdekkere. Mest kraft er det når man får inn en sjakk med sitt avdekkertrekk, men også en trussel mot en offiser eller to kan være supereffektivt. Vindmølle er også festlig. Du skjønner når du ser det!

   
 

Kombinasjoner

Å få til kombinasjoner i sjakk er veldig gøy. Det handler om å få inn en rad av kanskje overraskende trekk med et større mål for øyet. Ekstra gøy er det om man får gitt vekk noen brikker på veien. 

Det finnes en uendelighet av kombinasjoner, men de kan likevel deles inn i noen hovedkategorier. På den måten kan man gjenkjenne motiver i unike stillinger. Utfordringen er å oppdage kombinatoriske muligheter som dukker opp i virkelige partier. En kombinasjon kan komme brått og uventet, og da gjelder det å være på hugget. Det er en fordel å ha sett mange kombinasjoner og lært seg noen motiver, men det er også viktig å ha et trimmet hode. Så her er det bare å henge i. Husk din daglige hjernetrim!

   
Studier 


Dette heftet er for de som lett lar seg røre. Noen gråter når de hører vakre operaarier. Man skal kanskje være litt spesiell for å gjøre nettopp det. Å felle noen tårer på alle de riktige stedene i en film for eksempel er nok mer vanlig. For ekte Sjakkspillere (og da snakker vi om de med stor S) er det ikke lett å holde øyet tørt når man ser en fantastisk studie.  

Sjakk-studier er som Mona Lisa og Die Hard 1, 2, 3 og 4 samtidig. Det er ufattelig skjønnhet som dukker opp, og det er ufattelige vendinger som utspiller seg. Her snakker vi virkelig estetisk nytelse på høyt nivå.