Askermesterskap, februar-mars 2019

Marginene var ørsmå. Hovedgården og Vollen fulgte bare et halvpoeng bak, og det var bare enda et halvpoeng videre til Solvang på fjerde plass. Men aller best var altså Torstad når vi plusset samtlige deltagere fra hver skole sin score. Torstad overtar dermed statusen fra Spikkestad som regjerende Asker-mester, og kan nyte denne i ett år.

Hvorvidt det også er tilfelle at de skarpeste hjernene kommer fra Torstad vil sikkert flere være med og diskutere. Det er ikke nødvendigvis slik at de beste sjakkspillerne også har de skarpeste hjernene, men mange tror det er en kopling, og vi smører gjerne opp under myten og hauser opp stemningen så godt vi kan.

Men det viktigste med arrangementet var kanskje at samtlige 12 skoler i «det nye Asker» gjør noe sammen. Dette handler om å skape en ny kommunal identitet, og kjempefint er det å gjøre ting som dette sammen.

Dessuten er det morsomt, håper vi, å konkurrere i noe annet enn fotball og fysisk utfoldelse. Sjakk er for alle. Her kan alle hevde seg. Men vi savnet jentene, må sies. Vi vet ikke hvorfor, men sjakk er veldig mannsdominert, og det var det nok her også. Må det ekstratiltak for å få flere jenter med?
Det var også flere individuelle turneringer inne i dette. Beste totalt sett ble Aleksander Stolp, Vollen, og Viktor Knive Wigen, Risenga, som begge tok full pott, 6 av 6! Dermed var det duket for superfinale. Med masse folk hengende over brettet som spente tilskuere så vi Aleksander dra i land en sikker og fortjent seier. Aleksander vant også i fjor, og går ennå bare i 9. klasse. All ære til Vollen for å ha fostret det som ser ut til å være Askers store ungdomsskolespiller for tiden.

Viktor måtte dermed nøye seg med sølv, men han ble i hvert fall den beste fra 8. klasse. Nummer tre på listen totalt, William Friis, Spikkestad, hadde best «kvalitet», som det heter, av flere spillere på 5 poeng. Hans motstandere hadde scoret flere poeng enn de andre på samme score. Det er sånn man skiller folk på samme poengsum i sjakk. William kan også glede seg over å være beste fra 10. klasse.

Stor stas var det å få selveste ordfører i nåværende Asker kommune, Lene Conradi, og skolesjef Terje Larsen til å dele ut premiene. Vi håper de var fornøyde med det de så og at dette kan bli en årlig tradisjon i mange år framover.

Tusen takk også til respektive skolerektorer, som er de som har tatt initiativ til dette og som har organisert timeplanen med alle de innledende turneringene. Vi som tekniske arrangører har kommet til dekket bord hele veien, og det har vært en fryd fra ende til annen å møte så mange ungdommer som ser ut til å ha hatt moro med sjakk.

Innledende runder er avviklet på samtlige 12 ungdomsskoler i «Nye Asker» og det er bare å melde seg på til finalen for de 10 fremste i hver turnering. Viktig at alle melder seg på på forhånd.

Fint om en fra hver skole tar ansvar for at respektive påmeldinger blir riktige. Så trenger vi kanskje ikke bruke tid på det i det hele tatt der og da. 😊

Litt plundrete påmeldingsside kanskje med finn hvilken gruppe du skal spille i, fyll ut tingene, og trykk Fortsett påmeldingen. Klikk deretter av for: Nei, jeg er ikke tidligere registrert hos FIDE eller NSF. Meld meg på likevel!

Viktig! På feltet «Klubb:» skriver du hvilken skole du kommer fra. Dermed får vi telt hvor mange poeng skolene tar.

Finalen spilles på Slemmestad Ungdomsskole fra kl. 1200. Vi kjører opprop 1145, så da er det sikkert lurt å beregne ankomst litt før det. Om alt går knirkefritt, anslår vi premieutdeling ca 1415. Vi håper å være klare for henting til ca 1430.

Det har vært noen trange nåløyer. Mange har kommet til kort på grunn av «kvalitetsberegning». Man har kanskje fått like mange poeng som de som har gått videre, men så har man likevel kommet bak på grunn av motstanderens for lave score. Sjakk kan være brutalt, og resultatlister likeså. Sjakk er et krigsspill, og vi hauser opp med rå sjargong, men vi bare leker. Husk det. 😊

Likevel håper vi det er skikkelig prestisje i å bli best! Vi kårer både beste spillere totalt, men også de beste i hvert klassetrinn. Dessuten kårer vi den beste skolen totalt. Dette siste er kanskje det meste prestisjefylte? Hvilken skole klarer å sanke flest poeng totalt med sine 10 spillere?

Vi kjører samme konsept som i de innledende turneringene. Betenkningstiden er stadig 5 minutter på hele partiet. Men siden dette er så enormt alvorlig – og litt fordi det blir hele 120 deltagere – legger vi til en ekstra runde. Altså sju runder i finalen. Det gjør det lettere å kåre en verdig vinner.

Vel møtt til spennende sjakkfinale på Slemmestad Ungdomsskole 21. mars!

Veldig hyggelige er det å kunne invitere til ny runde av «Det nye Asker-mesterskap» i sjakk! Vi fortsetter på samme vis som i fjor og arrangerer innledende turneringer på samtlige 12 ungdomsskoler i Asker, Røyen og Hurum. De ti beste fra hver skole går videre til en avsluttende finale.

Så her gjelder det i første omgang å komme blant de ti første i det innledende skolemesterskapet og deretter vise de andre hvilken skole som er den smarteste! Om det virkelig er slik at de smarteste også er gode i sjakk da. Det vil vise seg. 😊

Det er mange turneringsformer i sjakk, men vi satser på såkalt «lynsjakk». Betenkningstiden er 5 minutter på hele partiet per spiller. Det betyr at hvert parti kan ta 10 minutter. Om tiden renner ut, vil man tape partiet uansett hvordan stillingen på brettet er. Så litt stress, men det er bare gøy!

Det spilles 6 runder Monrad, som det heter. Det betyr at det blir 6 partier på samtlige der man hele veien vil møte de med like mange poeng som seg selv omtrent. Ingen blir slått ut!

Det er ingen begrensninger på å være med og heller ingen begrensninger på antall deltakere. Det holder å kunne reglene.

Og ikke er det noe press heller. Det er bare en lek. 😊

Påmelding foregår online på denne siden. Husk å få med riktig e-postadresse. Alle spiller i samme gruppe, men meld dere på i respektive klassetrinn likevel. Så kan man sammenligne med sine jevnaldrende også, ikke bare hele skolen.