Askersjakken 2018

Da er det opplest og vedtatt. Spikkestad er den smarteste skolen i nye stor-Asker! I hvert fall om vi kopler sjakkprestasjoner til intelligens, og det gjør vi jo. :-)

Ungdommen fra Spikkestad tok totalt 43 poeng i finalen i Askermesterskapet for ungdomsskoler på Slemmestad 25. april. Marginene var ikke så store. Solvang tok 41,5 poeng og Vollen tok 39. Så her var det hard konkurranse.

Men vi kåret også beste spillere i respektive trinn. Kult var det at en 8.-klassing var best av alle. Aleksander Stolp,Vollen, tok full pott og vant det hele med 7 poeng, ett poeng foran et kobbel av spillere.

Spennende var det at det ble ren finale i sisterunden. Både Aleksander (til høyre på bildet) og Jonathan Ski, Spikkestad (til venstre på bildet), sto med 6 poeng etter 6 runder, men Aleksander dro det lengste strået i det interne oppgjøret i siste runde. Begge disse er allerede erfarne turneringsspillere og blant de beste i landet i sine aldersklasser. Så ingen bombe at disse knivet i tet.

Hele fem spiller endte på 6 poeng, men av disse hadde Spikkestads Frede Andersens motstandere scoret flest poeng. Det betyr at Frede tok andreplassen totalt på kvalitet og tok dermed med seg gullmedaljen for beste 10. klassing.

Laurits Waage Alstad, Solvang, ble beste 9. klassing, men måtte nøye seg med 15. plass totalt. Det var de yngste og eldste som herjet mest i denne finalen.

Det må understrekes at det var ekstremt jevnt. Med bare sju runder og hele 106 spillere får man gjerne kåret en verdig vinner, men man skal ha litt flaks med kvalitetsberegning for de øvrige plasseringene. Det er heller ikke rom for så mange feilskjær med så få runder.

Men vi rakk å gjennomføre det hele før hentepatruljen var der 1430! Tusen takk til en fantastisk gjeng som var med og spilte! Det tar litt tid å registrere så mange resultater, så vanskelig å få det til så mye fortere, men oppførsel og alt fra alle finalistene var helt nydelig, intet mindre!

Tusen takk også til alle skolene som har organisert både innledende turneringer og masse logistikk med transport og organisering av masser av barn! Vi kom til dekket bord med vårt utstyr og turneringsapparat hele veien, så dette var en fryd fra ende til annen også for oss som arrangører. Og lokalene på Slemmestad ungdomsskole finaledagene gjorde virkelig susen!

Takk også til nye Asker-kommune for støtte! Vi håper dette kan bli en årlig tradisjon og nye Asker på ny kan bli det store sjakksentrum av norske kommuner. Akkurat som det var for snart 40 år siden da Bondi og Risenga herjet både i norske og nordiske skolemesterskap.

Kult var det også at Budstikka var på plass med sak om mesterskapet.

Medaljevinnere:

10. klasse:
Gull: Frede Andersen, Spikkestad, 6 poeng
Sølv: Jonathan Ski, Spikkestad, 6 poeng
Bronse: Mathias Stensby, Risenga, 6 poeng

9. klasse:
Gull: Laurits Waage Alstad, 5 poeng
Sølv: Lucas Ostad, Risenga, 5 poeng
Bronse: Prompt Waler, Spikkestad¸4,5 poeng

8. klasse:
Gull: Aleksander Stolp, Vollen, 7 poeng
Sølv: Marcus Lee, Landøya, 6 poeng
Bronse: Martin Nesje, Landøya, 5,5 poeng

Lagsammendrag:
Spikkestad, 43 poeng
Solvang, 41,5 poeng
Vollen, 39 poeng

RESULTATER

Duket for finale på Slemmestad onsdag 25. april!

De innledende runder er avviklet og nå gjenstår bare den ultimate finalen. Hvem er best i vår nye storkommune?? Spennende! 😊

Dette avgjøres på Slemmestad ungdomsskole onsdag 25. april. Første runde begynner kl 1200 presist. Det betyr at vi må kjøre opprop senest 1145 og at folket bør være på plass innen 1130.

Obs, obs! Viktig at folket melder seg på på forhånd. (Hvis ikke tar det tid å skrive inn navn der og da…) Påmeldingslenke under.

Premieutdeling umiddelbart etter siste runde, eller ca kl 1400. Om henting skal organiseres, foreslår vi 1430 som et passende tidspunkt for det.

Vi kjører samme konsept som i de innledende turneringene. Betenkningstiden er stadig 5 minutter på hele partiet. Så her gjelder det ikke bare å spille godt, man må spille fort også. Fort og godt!

Men siden dette er så enormt alvorlig – og litt fordi det blir hele 110 deltagere – legger vi til en ekstra runde. Altså sju runder i finalen. Det gjør det lettere å kåre en verdig vinner.

Vi regner med alle deltagerne har ligget i hardtrening siden sist. Noen har kanskje sågar lagt seg i høydehus for å spisse formen. Det er jo mye som står på spill. Det handler ikke bare om å være den ene beste individuelle spilleren. Vi skal også kåre den beste skolen. Og den beste åttende-, niende- og tiendeklassingen. Og den beste i hvert kjønn.

Vi foreslår også at hver enkelt skole samles om et slagord, noe som kan inspirere til det helt store. Som for eksempel:

Brilliance – the key to success!

Eller noe annet idiotisk i den duren…😊

PÅMELDING til FINALEN, Slemmestad skole, 25. april

Avvikling innledende runder

Røyken, Hurum og Asker i er ferd å bli til én kommune, og hva er vel da mer naturlig enn et gigantisk Askermesterskap i sjakk! Vi starter med innledende turneringer på «det nye Askers» 11 ungdomsskoler og avslutter med en finale med ti spillere fra hver skole.

Så her gjelder det i første omgang å komme blant de ti første i det innledende skolemesterskapet og deretter vise de andre hvilken skole som er den smarteste! Om det virkelig er slik at de smarteste også er gode i sjakk da. Det vil vise seg. 😊

Det er mange turneringsformer i sjakk, men vi satser på såkalt «lynsjakk». Betenkningstiden er 5 minutter på hele partiet per spiller. Det betyr at hvert parti kan ta 10 minutter. Om tiden renner ut, vil man tape partiet uansett hvordan stillingen på brettet er. Så litt stress, men det er bare gøy!

Det spilles 6 runder Monrad, som det heter. Det betyr at det blir 6 partier på samtlige der man hele veien vil møte de med like mange poeng som seg selv omtrent. Ingen blir slått ut!

Man kan kåre en verdig vinner på denne måten og få en resultatliste, hvilket kanskje er skummelt. Men slapp av på dette også, det er bare å sørge for at en selv havner øverst! 😊

Det er ingen begrensninger på å være med og heller ingen begrensninger på antall deltakere. Det holder å kunne reglene.

Og ikke er det noe press heller. Sjakk er riktignok superhjernenes spill og vi snakker “kåre den glupeste hjernen” på skolen, men ingen fare, det er bare en lek.

Påmelding foregår online på denne siden. Husk å få med riktig e-postadresse. Alle spiller i samme gruppe, men meld dere på i respektive klassetrinn likevel. Så kan man sammenligne med sine jevnaldrende også, ikke bare hele skolen.