Olga Dolzhykova

Kvinnelig stormester i sjakk
Doktorgrad i pedagogikk
Kvinnelig norgesmester 2020

Man kan trygt si at jeg kommer fra en “sjakkfamilie”. Begge foreldrene mine spilte sjakk, og ikke bare det – her var det virkelige kampoppgjør på gang! Også begge besteforeldrene mine kunne være oppe hele natten og spille sjakk. Og når hele familien møttes om sommeren, hadde vi store familieturneringer. Så jeg hadde ikke noe valg, jeg måtte spille jeg også!

Men for å være ærlig begynte jeg ikke å trene så veldig mye før jeg begynte på det nasjonale sportsuniversitetet i Ukraina. Det tilsvarer idrettshøyskolen i Norge, og jeg spesialiserte meg i sjakk. Jeg er også utdannet gymtrener.

Etter det har det gått slag i slag med masse turneringer og sjakkaktiviteter av ulikt slag. Det var på denne tiden jeg ble Kvinnelig internasjonal stormester, som denne høyeste dametittelen i sjakkverdenen kalles.

De siste femten årene har jeg for det meste undervist andre. I min doktoravhandling i pedagogikk skrev jeg om ulike teknikker for sjakkundervisning av barn. Dette resulterte blant annet i en lærebokserie  ”Sjakk – enkelt og gøy”  og taktisk serie “Tactics: Tricks of the Tribes”– som altså er det materiellet vi her bruker på våre kurs.

Ved siden av våre barnesjakkaktiviteter jobber jeg som “Lead Content Developer” for Play Magnus og utvikler sjakkapper Play Magnus, Tactics FrenzyMagnus Trainer og Magnus’ Kingdom of Chess