Simen Agdestein

Internasjonal Stormester i sjakk

Jeg begynte å leke med sjakkbrikkene allerede i 4-5 årsalderen. Da pleide min ti år eldre bror og hans kompis å storme hjem i storefriminuttet på ungdomsskolen for å ta seg en porsjon gryn. De rakk akkurat et sjakkparti mens de spiste, mens jeg satt og så på og forsøkte å lage tårn av brikkene som ble slått ut.

Men det var først da jeg var 11 år at jeg virkelig oppdaget at sjakkbrikker ikke bare er noen klosser i plastikk eller tre. Da våknet brikkene til liv og fikk sjel!

Siden har jeg vært oppslukt av spillet. Og er man først oppslukt, kan man utvikle seg veldig fort. Da jeg var 15 år ble jeg norgesmester, og da jeg var 18 ble jeg internasjonal stormester i sjakk. På mitt beste, da jeg var 21 år, var jeg rangert som nummer 16 i verden.

Etter fullført utdannelse begynte jeg sannelig å jobbe med sjakk på heltid. I 13 år har jeg jobbet som sjakktrener på Norges Toppidrettsgymnas der jeg har fulgt noen titalls ungdommer i gymnasalder med tett sjakktrening.

Men jeg har også administrert og jobbet med sjakkurs for barn i alle aldre og på alle nivåer. Jeg vet ikke hvor mange tusen det er som har vært gjennom et av våre sjakkurs, men det er temmelig mange.

Jeg har også forsøkt å følge opp enkelte gode talenter. Veldig moro har det vært å følge Magnus Carlsen fra han som 9-åring begynt å trene med oss på NTG. Med han gikk det virkelig fort. Han ble stormester allerede da han var 13, og da han var 19 år var han rangert som verdens beste sjakkspiller.