Sjakkfest på Kongsvinger

Landsturneringen er norsk sjakks festuke hver sommer. Her kåres norgesmestere både for voksne og barn etter 9 runder langsjakk fordelt på en lang uke. I tillegg er det sideturneringer nesten hver kveld som toppes av NM i lynsjakk.

Etter to corona-stengte år var deltakelsen noe lavere enn normalt, men 7 Drage-spillere tilbrakte forrige uke på Kongsvinger og fikk selskap av noen flere som kom innom for å delta på lyn-NM. Det viktigste er å nyte sommer, ferie og sjakk. Utover uken pleier det å bli klart hvem som må satse på ferie og moro (og en mulig revansje i lynsjakk) og hvem som skal kjempe om medaljer i de siste rundene.

Dragen var representert i begge disse gruppene i år. Birk sørget for vårt første NM-gull i lynsjakk fredag kveld. Både han og Emil spilte seg til finalen i miniputt, der de seks beste var med.

Her ble det en fin 4. plass til Emil, mens Birk gikk helt til topps etter fire strake seire til slutt. Oda spilte også veldig godt i en svært sterk lilleputtklasse og fikk også 4. plass i finalen.

I hovedturneringen var Hallvard best av våre. Miniputtklassen i år var veldig jevn og alle de beste endte opp med å slå hverandre. Hallvard kjempet i toppen hele tiden og etter en flott seier mot Sigur Myny fra Søråshøgda i nest siste runde var han en av fire spillere som delte ledelsen før siste runde.

Hallvard vant også siste runde greit og da ble det litt spennende venting før det var klart at Hallvards motstandere hadde klart seg best i turneringen og gullet gikk til Bekkestua, knepent foran Alina Shehzad fra Sandnes og Eivind Ji Jiabao fra Hell. I denne klassen var faktisk de åtte beste fra like mange forskjellige klubber, men Dragen var eneste klubb med 3 blant topp 10, siden Birk og Emil også fikk fine plasseringer.

Landsturneringen er en fin anledning til å se mange av Norges beste spillere i aksjon. For Magnus Carlsen er motstanden dessverre litt for svak, men mange av de andre toppene stiller opp.

I år var vår egen «guru» Simen Agdestein i toppform og vant med imponerende 8 poeng av 9, 1,5 poeng foran nr 2. Seiersmarginen har antagelig ikke vært større siden Simen selv var i toppslag på slutten av 80-tallet. Med det ble Simen den eldste norgesmesteren i sjakk i historien, 40 år etter at han ble den yngste i historien (en rekord som fortsatt står). Og som ikke det var nok: Simen hadde også overskudd nok til å ta med seg seieren i lyn-NM også!

Les også fint omtale hos chess24.

Neste år er Landsturneringen i Oslo, nærmere bestemt Valhall med SK Stjernen som arrangør. Sett av 1.-8. juli i kalenderen, vi håper på en stor tropp spillere fra Dragen SK!

Alle bilder: Anniken Vestby, Thor Kvakkestad, Steinar Bjørnstad