Sjakkleir for jenter

Vår jenteuke gikk over all forventning i år! Jentene klarte å skape en fantastisk stemning og virket veldig fornøyde med opplegget.

Les detaljert rapport fra Thyra:

Mandag

Første dag startet med en bli-kjent lek hvor alle introduserte seg selv. Deretter gikk vi over til det vi var på leiren for, nemlig å lære og bli bedre i sjakk.

Dagens tema var sjakkmatt, så vi startet med å nevne de forskjellige typene sjakkmatt vi kom på. Etter det løste vi oppgaver hvor det var sjakkmatt i ett og to trekk, for både å se hvordan man går fram for å finne en matt og hvordan man skal beskytte seg mot dem. Så var det tid for lunsj og uteaktiviteter.

Når vi kom inn etter leken startet vi opp med dagens aktivitet som ar å male tre-perler. Disse perlene skulle brukes senere i uka når vi lagde armbånd og smykker.

Etter dette startet vi å spille partier mot hverandre, hvor de forsøte å bruke det de hadde lært.

Tirsdag

Denne dagen startet med en representasjon av brikkene og deres verdi i et parti. Vi gikk igjennom hvor mye hver brikke er verdt og hvordan vi skal etter dette tenke når det kommer til bytte av brikker i et parti. Vi gikk gjennom praktiske eksempler på når det lønnet seg å bytte forskjellige brikker mot hverandre på grunnlag av verdi. Samtidig som vi gikk igjennom hvor brikkene har lyst til å stå og hvorfor man bør utvikle seg tidlig i partiet. Etter dette var det lunsj og utelek. Så var det tid for å lage armbånd eller smykker som perlene vi lagde forrige dag kunne henges på. Til slutt spilte vi mot hverandre i en hånd og hjerne-turnering hvor det var premier etterpå.

Onsdag

Onsdag startet med en introduksjon av springeren og hvordan den kommer til stor nytte i et parti når det gjelder gafler. Vi gikk igjennom hvordan springer-gafler utarter seg i et sjakkparti og hvordan man skal utnytte dem best mulig. Etter dette løste vi springer-gaffel oppgaver først individuelt og senere sammen på brett, hvor vi gikk igjennom tankegangen og hvordan de fant svaret. Når alle springeroppgavene var løst, var det tid for lunsj og uteaktiviteter.

Etter aktivitetene var det tid for papirflykonkurranse. Her ble man bedømt etter lengste kast, mest triksing, lengst tid i luft og hvilket fly som var finest. Det var premier til de som fikk flest poeng.
Etter dette var det tid for simultan mot Amalie Linnea og Linnea. Når de spilte simultan mot jentene så vi hvor mye bedre jentene hadde blitt på to dager og hvordan de hadde endret spillestilen sin. Dette var grunnen til at flere holdt ut lenge og til og med vant under simultanen. Etter simultanen var det mange som selv hadde lyst til å spille simultan mot de andre og alle fikk prøve seg så godt de kunne.

Torsdag

Vi startet rett på med å øve til turneringen som skulle foregå fredag. Vi øvde på å bruke tid og tenke over trekkene, istedenfor å flytte med en gang. De spilte i den samme tidskontrollen som de skulle i turneringen neste dag. De spilte mot hverandre og hjalp hverandre med å huske sjakk og verdiene på brikkene. Etter dette var det lunsj og uteaktiviteter.

Etter pausen lekte vi en lek som heter mafia, som tvinger dem til å tenke på nye måter og ta valg som påvirker spillet. Denne dagen var det også mange som ønsket å spille simultan, både ved å være med og være den som spiller mot alle andre. Vi avsluttet dagen med en stor simultan hvor jeg (trener) spile mot alle sammen, og de som vant eller spilte remis vant en liten premie.

Fredag

Turneringsdagen var endelig her, hvor vi avslutter leiren med en stor turnering hvor de får vist fram alt de har lært i løpet av uka. De spilte 4 runder før lunsj og uteaktiviteter hvor vi gikk og oppdaget en trehytte og en lekeplass.

Etter uteaktivitetene fikk barna vafler av noen av foreldrene som hadde stekt. Så fortsatte turneringen med 5 nye runder. Dagen og uka ble avsluttet med en premieutdeling av både medaljer og sjokolade!